Vi ser fram emot att höra från dig
Ring oss idag!

Möt Isopartnern: Mats Forsberg

Möt Isopartnern Mats Forsberg

När vi som grossist hanterar stora mängder material på våra filialer varje vecka. Då behövs det personer med erfarenhet och kunskap när det gäller materialflöden. I vår inköpskoordinator Mats Forsberg har vi just en sådan person.

Mats har med sin långa erfarenhet, snart 35 år i branschen, just dom egenskaper som behövs för att hantera stora flöden av material. Mats brukar säga ”man måste ha is i magen” annars är det lätt att man bygger på sig för stora lager.

Vi träffade Mats på ett tåg ner till vår filial i Göteborg, och tog då möjligheten till en lite djupare intervju. 

Mats Forsberg

Vem är Mats Forsberg?

Mats blir 56 år i år. Är född och uppvuxen i Rinkeby, men det står födelseort Råsunda i mitt pass, och det är jag mycket stolt över, säger han och ler. Ett av Mattes intressen är idrott och då i synnerhet fotboll och AIK. Årskort är en självklarhet, så det blir många besök på Friends Arena varje år med kompisar berättar han.

Matte bor idag i Sundbyberg med sin fru och två vuxna barn. Jag bor så nära så jag promenerar till filialen i Solna. Jag pendlar mellan mitt kontor i Solna och kontoret i Årsta.

Andra intressen familjen Forsberg har är att träffa vänner och att resa. Resorna är lite mer äventyrliga och annorlunda än en vanlig charterresa. För ett tag sen tågluffade vi till Berlin berättar han. Vi har cyklat Siljan runt och cyklat i fem dagar runt italienska klacken. Andra reseäventyr är att resa och upptäcka olika städer tillsammans med vänner.

                                            
Mats är utbildad bilmekaniker och arbetade i sex månader som bilmek innan det blev arbete på ett bilreservdelslager. Militärtjänsten gjordes i flottan mellan 1986–1987. Här låg han på båt och seglade runt i östersjön.

Nu tittar vi framåt och hur Matte hamnade i vår bransch
 

Hur började resan inom Teknisk Isolering?

Mattes pappa, Åke Forsberg, även kallad Forsa i branschen, arbetade på ett företag som hette Isolator som chaufför. Han tipsade om att man sökte lagerarbetare hösten 1988. Sagt och gjort Mats sökte tjänsten och fick den.

Matte berättade att första dagen på arbetet var rätt spännande. Min närmsta chef hette Mats och det fanns tre inhyrda personer från Stadsbud som alla hette Mats. Trodde först det var ett skämt för att man var ny på jobbet. Det var sant, alla hade fått smeknamn för man skulle hålla isär oss. Mitt blev Junior.

En del brukar säga ”det var bättre förr”. Njaa, säger Matte. När jag fått på mig arbetskläderna min första arbetsdag skulle två järnvägsvagnar med 2 000 förpackningar nätmattor lastas av förhand. Vi hade en lastvagn att köra material på och den skulle min chef ha. För oss andra var det bara för att ta en förpackning i varje hand och gå. Då hade nätmattorna en densitet på 100 kg/m3. Man var rätt mör när man kom hem den kvällen.

En annan spännande uppgift vi hade på den tiden var att öppna ändarna på cellgummikartongerna vi fått levererade, och spruta talk i slangarna för att dom skulle vara lätta att skjuta på rören.

Allt var inte bättre förr, säger Matte och skrattar.

I början av 90-talet blev jag kundmottagare. Det var en ganska bred tjänst med telefonsupport, sälj, inköp och logistik.
I december 2005 var jag en av nio engagerade personer som var med och startade Profisol, nu Isopartner. Jag var även en av delägarna.

Här drev jag tillsammans med Tomas Hassel vår filial i Solna/Stockholm. Här samlade jag mycket erfarenhet. Var med och bestämde sortiment och var med på förhandlingar. Den filialen flyttade vi i ett antal gånger innan vi hamnade på Krysshammarvägen där vi ligger idag.

I dag har vi höglager på alla ställen förutom i Solna. Takhöjden i Solna är inte optimal för att vi skall kunna ha tre pallar på höjden.  Vi hade en hög omsättning på material så det gällde att hela tiden att ha gjorda beställningar så det inte saknades material till något projekt eller de dagliga leveranserna.

Förr kunde man snudd på sticka ut huvudet på lagret och se om det behövde beställas något. Nu med höglager arbetar vi mycket med beställningspunkter, så nu får man god hjälp av vårt affärssystem.

Vad är viktigt för dig?

Viktigt för mig är arbetet med mina kollegor och det nära relationen och samarbetet vi har med våra partners. Arbetet med att hjälpa till att trimma flödena så våra filialer får rätt mängd teknisk isolering och tillbehör på lager. Jag tycker det är viktigt att utvecklas både i mitt arbete och som person.

Vi har en nystartad och spännande grupp som jag har stora förväntningar på. Gruppen har namnet Product Management Group.

Vi kommer att ha stort fokus på produkter, produktutveckling, flöden, logistik och våra lager. Det är roligt och utvecklande att få arbeta med dessa frågor när man varit med på resan från källare/garage till vår moderna höglager.

Övriga personer i gruppen är vår Produktchef: David Johansson, Lager-/logistikchef: Jonas Claeson, Produkt admin specialist: Dan-Axel Lemke.
 

David Johansson                 

David Johansson            Jonas Claeson                  Dan-Axel Lemke

Vi kommer att återkomma till personerna i denna grupp och göra lite djupare intervju i senare artiklar.

Vad ar viktigt for dig

Hur ser en dag på jobbet ut?

Dagen startar oftast med att gå igenom alla nya mail. Kontrollera ordererkännanden som kommit och stämma av mot beställningarna jag gjort.

En del av våra leverantörer finns nere i Europa så det blir en hel del skrivande på engelska vilket är kul. Man har fått användning av engelska kunskaperna man fått i dom resor vi gör.

Efter den starten på morgonen brukar jag gå ner till fikahörnan för att ta mig en fika. Jag är en öppen person som gillar högt till tak. När man har varit så länge i branschen är det många man känner och som känner mig. Det finns både kunder och kollegor i Isopartner som arbetat väldigt länge i vår bransch så det blir många anekdoter från förr när vi träffas, och mycket skratt.

Det har varit en hel del bus genom åren. Matte berättar att en påsk klädde jag och Tomas ut oss till påskkärringar och möte upp kunderna på morgonen. Då blev det glada miner skrattar Matte.

I dag är tempot lite högre så tiden för lite bus inte alltid räcker till. Men trevliga samtal och ett gott skratt över fikabordet med kollegor och kunder finns det säger Matte.

Läs också: Möt isopartnern Pierre Von Sicard på besök på besök på filial Årsta Angående intern länkning: Möt isopartnern Pierre Von Sicard på besök på filial Årsta