Vi ser fram emot att höra från dig
Ring oss idag!

Back to basics: Industriell isolering

Jämfört med isolering av teknisk utrustning i byggnader befinner sig industriell isolering i en helt annan liga. Både nackdelarna med att inte isolera och fördelarna som kan uppnås genom att isolera är många gånger större. 

Om det inte fanns någon isolering i industrin…

Låt oss börja med en liten tankeövning:

Du kommer till jobbet på fabriken på morgonen. Den heta utrustningen och rören avger så mycket värme att du svettas precis som du är på strandsemester, redan innan du ens har börjat jobba. Du känner redan att det flödar svett i armhålor. Ännu mer störande är ljudet som kommer från utrustningen, strömmande från en vägg till en annan i fabrikshallen. Det kommer att fortsätta hela dagen och eka i ditt huvud även efter arbetsdagens slut.

Och det är inte allt. Faktum är att du är chef för fabriken och du vet att även under denna dag går enorma mängder energi till spillo utan anledning. Pressen på dina axlar är enorm på grund av både stigande energipriser och hårdare miljökrav. Dessutom är risken för olyckor stor. Den är alltid närvarande när man arbetar med höga temperaturer och bullriga miljöer. Vad kommer att hända idag?

Detta skulle vara fallet inom industrin om det inte fanns någon isolering alls.

Lyckligtvis är situationen numera sällan så här dålig. Ändå är motivet för isolering på många industrier fortfarande endast att uppfylla obligatoriska krav och att hålla förhållandena på en tillräckligt bra nivå.

Kostnadseffektivitet under lupp!

Principerna för industriell isolering och skälen för att isolera är i grunden desamma som för isolering av teknisk utrustning i byggnader. Industriell isolering skiljer sig dock med att temperaturintervallet är betydligt större. Vissa processer kräver riktigt höga temperaturer medan andra går långt under fryspunkten.

Att bibehålla höga temperaturer kräver en stor mängd energi. Som sunt förnuft säger oss är värmeförlusterna också höga om man inte tagit hand om isoleringen på rätt sätt. Inom industrin är isolering nödvändigt för energieffektivitet och kostnadseffektivitet.

Ett företag för hållbar utveckling, Motiva, beräknade hur mycket värmeförlust ett rör med 100 mm diameter orsakar för varje meter:

  • När rörtemperaturen är under 150 ℃ är värmeförlusten 6,1 MWh/år (180 €). ca. 2 045 kr i dagens kurs
  • När temperaturen är 350–500 ℃ är värmeförlusten redan tiodubblad, 60 MWh/år (1 800 €). ca. 20 448 kr i dagens kurs

I beräkningarna är drifttimmarna 8 000 h/a och energipriset 30 €/MWh. ca. 341 kr/MWh i dagens kurs.

I det här exemplet är det bara en meter lång rörledning, och siffrorna multipliceras lätt till helt olika sfärer när du beräknar värmeförlusten för t.ex. tiotals eller hundratals meter av rörledningar.

Bra med teknisk isolering inom industrin

  1. minskar energi- och driftskostnader
  2. håller de erforderliga temperaturerna och säkerställer därmed processtabilitet
  3. förhindrar kondens och bidrar till att förhindra korrosion
  4. minskar de termiska spänningarna hos föremålen
  5. minskar ljudutsläppen
  6. ökar arbets- och hälsosäkerheten
  7. förbättrar arbetskomforten.

Utöver isoleringen behövs en ytbeklädnad och ibland även stödkonstruktioner för ytbeklädnaden

Vid användning av isoleringsmatta stöds beklädnaden vid behov med underkonstruktioner så att isoleringen inte sjunker och därmed försvagar isoleringsförmågan. Underkonstruktionen installeras innan isoleringen monteras. Isolaringsfixerande infästningar kan användas för att fästa isoleringen, och dessa installeras också innan isoleringen monteras.

Efter att isoleringen monterats, installeras beklädnaderna för att skydda isoleringen. De kan tillverkas av många olika material, antingen från grunden på arbetsplatsen eller med industriellt tillverkade delar. Färdiga delar gör naturligtvis arbetet mycket mer effektivt.

De tre stegen för att utföra isoleringsarbete i industriell isolering:

  • Installation av eventuella underkonstruktioner och isolerings fixerande infästning
  • installation av isolering
  • Montering av beklädnaden

Men, skulle det inte vara bättre så här?

Ett isoleringsprojekt har precis avslutats på din fabrik och det gick förvånansvärt smidigt med en produktleverantör och entreprenör specialiserad på industriell isolering. Både isolering mot höga och låga temperaturer och isolering mot ljud togs om hand på en gång.

Du vågade ge projektet grönt ljus, eftersom du i förväg fick korrekta beräkningar om återbetalningstiden för att investera i isolering och hur mycket isoleringen kommer att generera i årliga besparingar efter det. Så det handlar inte bara om bekvämlighet, utan defenitivt om ett rationellt beslut. På bara några år skulle hela investeringen vara betald och generera årliga besparingar och arbetsro.

Det är något att tänka på – vi ses igen i nästa del av artikelserien!

Prata med oss om Armacells ArmaSound-produkter, som kombinerar ljud- och värmeisolering.

Denna artikel publicerades ursprungligen av vårt finska systerbolag, Kespet Oy, i samarbete med Armacell och har översatts till svenska. Originaltitel: Back to basics: Industrial insulation

Läs även andra delar av denna artikelserie: Back to basics